Hoe raak je verslaafd aan blowen

Welke gevolgen heeft cannabis op psychose?

De kwetsbaarheid voor het ontstaan van psychosen na het gebruik van cannabis is niet voor iedereen gelijk. Er is geen afdoende bewijs dat cannabis een psychose kan veroorzaken bij mensen die geen aanleg voor een psychose hebben.

Van alle blowers die Nederland telt wordt slechts een heel klein percentage psychotisch. Voor zover nu bekend, zijn dat alleen de blowers die gevoelig blijken (bewust of onbewust) voor psychoses. Het probleem is dat je van te voren niet altijd weet of je gevoelig blijkt voor psychoses.

Er zijn wel een aantal risicogroepen:

  • Mensen met psychiatrische ziekten in hun familie.
  • Mensen die eerder een psychose hebben gehad.
  • Mensen die extreem heftig op blowen reageren. Dus als je ernstig verward raakt of panisch reageert na blowen, is dat een signaal dat je er niet goed tegen kunt. Val je in één van deze risicogroepen dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en niet blowen.

Acute cannabis psychose

Cannabis kan een tijdelijke acute cannabis psychose veroorzaken. Iemand kan ernstig verward raken, last krijgen van hallucinaties, angst en opwinding. Deze toestand is bijna altijd het gevolg van inname van grote hoeveelheden cannabis, vaak door het eten van spacecake. De verschijnselen van een acute psychose zijn niet blijvend en verdwijnen meestal snel.