Hoe raak je verslaafd aan blowen

Welke gevolgen heeft cannabis op angst?

Cannabis kan verkeerd vallen. Mensen kunnen zich angstig voelen. De kans dat dit gebeurt is het grootst bij beginnende gebruikers en bij mensen die gespannen zijn.

Cannabis en angst lange termijn

Ook ervaren gebruikers van cannabis kunnen last krijgen van angst. Je krijgt bijvoorbeeld hartkloppingen, gaat zweten en hebt last van ademnood. Vervolgens ga je piekeren. Je kunt bijvoorbeeld bezorgd zijn over je gezondheid of bang zijn om weer een aanval te krijgen.  En door die angst is de kans groot dat je die aanval ook inderdaad weer krijgt. Zo kun je in een negatieve spiraal van angst en paniek terecht komen.

Als je door cannabisgebruik last hebt van een angst-of paniekstoornis, is een paar maanden stoppen met cannabis het enige dat helpt. Sommige mensen kunnen daarna weer matig cannabis gebruiken, zonder ergens last van te hebben. Maar de meeste mensen stoppen helemaal, omdat cannabis meer nadelen op is gaan leveren dan voordelen.

Hulp

Mocht je als je gestopt bent nog steeds klachten hebben, raadpleeg dan een arts. Mogelijk heb je behandeling nodig. Wil je hulp bij het stoppen met cannabis? Dan kun je je aanmelden voor online hulp.

Als je last hebt van heftige angstaanvallen dan is de kans groot dat online hulp niet geschikt voor je is en dat we je doorverwijzen naar een andere vorm van hulp. Voor mensen met lichte angstklachten kan online hulp juist een goede oplossing zijn. Mocht je twijfelen of de hulp geschikt voor je is, dan kun je altijd gratis een eenmalig advies vragen. Of je kunt je aanmelden en dan zie je vanzelf of je toegelaten wordt tot het programma.