Ik zit vol plannen, maar door de wiet komt er niets van terecht.
Verslaafd aan cannabis?
Cannabis heeft de naam ongevaarlijk en niet verslavend te zijn. Dit is alleen zo als je af en toe en matig gebruikt. Dus bijvoorbeeld 2 keer in de week 1 joint per keer.
Cannabis is verslavend als je meerdere weken of maanden (bijna) dagelijks meer dan een halve gram blowt. Binnen 6 maanden bereik je dan een afhankelijkheid van cannabis. Verslaving dus.
Hoe merk je dat je verslaafd bent aan cannabis?
Je kunt het blowen niet laten, ondanks de wil om te minderen of te stoppen. Je weet dat niet-blowen beter voor je is, maar bent toch niet in staat om met blowen te minderen of te stoppen. Dit noemen we controleverlies en
controleverlies is het hoofdsymptoom van verslaving.
Mensen met een verhoogde kwetsbaarheid
Onderzoekers stellen dat blowen meer negatieve effecten heeft voor mensen met een verhoogde kwetsbaarheid. Het gaat hier dan om mensen die door hun genetische aanleg een verhoogde kans hebben op psychosen, angst, depressie of een verslaving.
Cannabis en psychosen
De kwetsbaarheid voor het ontstaan van psychosen na het gebruik van cannabis is niet voor iedereen gelijk. Er is geen afdoende bewijs dat cannabis een psychose kan veroorzaken bij mensen die geen aanleg voor een psychose hebben.
Van alle blowers die Nederland telt wordt slechts een heel klein percentage psychotisch. Voor zover nu bekend, zijn dat alleen de blowers die gevoelig blijken (bewust of onbewust) voor psychoses. Het probleem is dat je van te voren niet altijd weet of je gevoelig blijkt voor psychoses.
Wanneer je (ernstig) verward raakt of panisch reageert na blowen, is dat een signaal dat je er niet goed tegen kunt. Ook mensen met psychiatrische ziekten in hun familie worden geadviseerd om niet te blowen.
Cannabis kan een tijdelijke psychose veroorzaken. Iemand kan ernstig verward raken, last krijgen van hallucinaties, angst en opwinding. Deze toestand is bijna altijd het gevolg van inname van grote hoeveelheden cannabis, vaak door het eten van spacecake.
De verschijnselen van een acute psychose zijn niet blijvend en verdwijnen meestal snel.
Cannabis en depressies
Een veel voorkomende klacht door (bijna) dagelijks gebruik van cannabis is een depressie. Mensen worden lusteloos, hebben nergens zin in, zetten hun plannen niet om in daden en zijn passief.
Stoppen met blowen zorgt er vaak voor dat de klachten verdwijnen. Soms hebben mensen nog medische behandeling nodig.
Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die blowen een vijf keer grotere kans hebben op het ontwikkelen van een bipolaire stoornis.
Cannabis en angsten
Cannabis kan verkeerd vallen. Mensen kunnen zich angstig voelen. De kans dat dit gebeurt is het grootst bij beginnende gebruikers en bij mensen die gespannen zijn.
Angstklachten na langdurig gebruik
Ook meer ervaren gebruikers van cannabis kunnen last krijgen van angst. Je krijgt bijvoorbeeld hartkloppingen, gaat zweten en hebt last van ademnood. Vervolgens ga je piekeren. Je kunt bijvoorbeeld bezorgd zijn over je gezondheid of bang zijn om weer een aanval te krijgen. En door die angst is de kans groot dat je die aanval ook inderdaad weer krijgt. Zo kun je in een negatieve spiraal van angst en paniek terecht komen.
Als je door cannabisgebruik last hebt van een angst-of paniekstoornis, is een paar maanden stoppen met cannabis het enige dat helpt. Sommige mensen kunnen daarna weer matig cannabis gebruiken, zonder ergens last van te hebben. Maar de meeste mensen stoppen helemaal, omdat cannabis meer nadelen op is gaan leveren dan voordelen.
Hulp
Wil je hulp bij het stoppen met cannabis? Dan kun je je aanmelden voor gratis en annieme online hulp.
Voor mensen met lichte angstklachten kan online hulp juist een goede oplossing zijn. Mocht je twijfelen of de hulp geschikt voor je is, dan kun je altijd eerst nog gratis een vrijblijvend advies vragen via ons e-consult.
Geen twijfels meer?
Je kunt direct een account aanmaken en de stappen verder volgen om te bekijken of je toegelaten wordt tot het programma.
Als je last hebt van heftige angstaanvallen dan is de kans groot dat online hulp niet geschikt voor je is en dat we je doorverwijzen naar een andere vorm van hulp.
Mocht je als je gestopt bent nog steeds klachten hebben, raadpleeg dan een arts. Mogelijk heb je daarvoor specialistische behandeling nodig die gericht is op je klachten.
Gevolgen bij overmatig cannabisgebruik
Iedereen merkt na enige tijd te veel en dagelijks blowen, dat de zin om iets te gaan doen afneemt. Verplichtingen kom je meestal nog wel na, maar liever trek je je terug. Andere kenmerken zijn ook:
- liever geen drukte van mensen om je heen.
- liever geen bezoek en liever ook zelf nergens naartoe.
- je bent gespannen en prikkelbaar.
- je ervaart (soms) angst- of paniekaanvallen.
- De zin in activiteiten daalt tot een nulpunt.
Herken je dit? En overweeg je om te stoppen met blowen? Doe dit dan bewust.
Als je altijd stevig hebt geblowd (een halve gram per dag of meer) en ineens stopt, kun je ontwenningsverschijnselen krijgen.
Ontwenningsverschijnselen
Ineens stoppen met cannabis kan hevige klachten geven. De oorzaak hiervoor zijn de ontwenningsverschijnselingen. Soms zijn de klachten zo hevig, dat je van ellende toch maar weer gaat blowen.
Professionele begeleiding bij het stoppen met blowen is gericht op het voorkomen of beperken van ontwenningsverschijnselen zoals:
- angst
- zweten
- spanning
- gejaagdheid
- slapeloosheid